BLOG

Kotimaiset satotuotteet -kalenterin avulla voit seurata kauden kasviksia

Kotimaiset satotuotteet -kausikalenteri

Kotimaiset satotuotteet ovat erinomainen tapa tukea suomalaista lähellä tuotettua ruokaa. Olen innostunut ruuanlaittaja ja kiinnostunut suomalaisista kasvistuotteista. Päätin siis tehdä satokausikalenterin, jonka halusin jakaa teidän kanssanne.

 

Satotuotteet -kalenterin tarkoitus

Tällä kausikalenterilla on kaksi tärkeää tarkoitusta. Ensinnäkin halusin näyttää, millaisia trendejä satovuosi sisältää. Olen jakanut satotuotteet yhdeksään eri kategoriaan: marjat & hedelmät, juurekset, kaalit, lehtivihannekset, vihanneshedelmät, palkokasvit, sipulit, muut vihannekset ja sienet. Tällä tavalla graafista näkee, miten paljon eri kategorian tuotteita on kunakin kuukautena. Vertailtavuutta auttaa sivun alareunassa oleva palkkikuvio, jossa on highlightattu kevyellä keltaisella se kuukausi, josta on kyse. Numero kertoo, kuinka monta satotuotetta on saatavilla kunakin kuukautena.

Toisekseen halusin näyttää, mitä kaikkia yksittäisiä tuotteita on milloinkin saatavilla. Palkeista on helppo lukea eri kotimaisten satotuotteiden nimet ja se, mihin kategoriaan ne kuuluvat. Tämän lisäksi olen tehnyt avuksi oranssin ja sinisen värikoodin, jotka auttavat havaitsemaan, milloin kyse on uudesta tai poistuvasta tuottesta. Oranssin värikoodin omaavat tuotteet ovat kuukauden uutuuksia ja sinisen värikoodin kanssa merkityt ovat viimeistä kuukautta saatavilla.

Kannattaa kuitenkin huomioida se, että satotuotteet ja niiden saatavuus riippuu kulloisistakin sääolosuhteista. Näin ollen satokausikalenteri on suuntaa antava eikä absoluuttinen totuus.

 

Kuinka hyödyntää kalenteria?

Satotuotteet -kalenterin ideana on muistuttaa kulloisenkin sesongin parhaista saatavilla olevista marjoista ja vihanneksista. Kun hyödynnät kauden kasviksia, säästät rahaa ja ostat ekologisempaa ruokaa läheltä.

Kalenterin avulla saat ideoita ostoslistan ja reseptien suunnitteluun. Mikäli kauppiaaltasi ei löydy jotakin tuotetta, niin voit kysyä tuotteen saatavuudesta.

Olen suunnitellut kalenterin siten, että sitä voisi mahdollisimman hyvin hyödyntää arjessa. Voit tulostaa kalenterin ja laittaa sen esimerkiksi perinteisen almanakan oheen. Halusin, että kalenterissa yhdistyy informatiivisuus kauneuteen. Tämän vuoksi jokaisen kuukauden taustalla on vuoden aikaan liittyvä ruoka-aiheinen kuva.

Olen halunnut tehdä kalenterista paitsi informatiivisen niin myös kauniin. Voit tulostaa kalenterin oheisesta PDF-tiedostosta ja laittaa sen esimerkiksi perinteisen almanakan oheen. Toivon, että tätä käyttäisi mahdollisimman moni, sillä olen halunnut tehdä kalenterista mahdollisimman käytännöllisen jokapäiväiseen elämään.

 

Lataa kotimaiset satotuotteet hyötykäyttöön

Näissä visualisoinneissa olen käyttänyt datana kotimaista satokausikalenteria. Kiitän heitä erinomaisesta datan keruusta. Oheisten kalenterisivujen tarkoitus on tarjota alkuperäistä visuaalisempi lähestymistapa satokauden hahmottamiseen. Tavoitteenani on ollut tehdä visualisointi, joka tarjoaa kattavan yleiskuvan satokaudesta sekä riittävät tiedot yksittäisten tuotteiden saatavuudesta.

Ohessa olevat .pdf-versiot voi tulostaa. Toivottavasti kalenterista on teille hyötyä.

PDF-versiot:

Satokausikalenteri – kuukausikalenteri
Satokausikalenteri – vuosikolmannes

Visualisointi tammikuun kotimaisista satotuotteista

Visualisointi helmikuun kotimaisista satotuotteista

Visualisointi maaliskuun kotimaisista satotuotteista

Visualisointi huhtikuun kotimaisista satotuotteista

Visualisointi toukokuun kotimaisista satotuotteista

Visualisointi kesäkuun kotimaisista satotuotteista

Visualisointi heinäkuun kotimaisista satotuotteista

Visualisointi elokuun kotimaisista satotuotteista

Visualisointi syyskuun kotimaisista satotuotteista

Visualisointi lokakuun kotimaisista satotuotteista

Visualisointi marraskuun kotimaisista satotuotteista

Visualisointi joulukuun kotimaisista satotuotteista

 

TAGS > , ,