BLOG

Kuntavaalit 2017

Kuntavaalit 2017 – katso havainnollistava visualisointi tuloksista

Kuntavaalit oli yksi vuoden 2017 kotimaisen politiikan kohokohdista. Vaali ajoittui sopivasti sata vuotta täyttävän Suomen syntymäpäivävuoteen, joten tarjoutui herkullinen mahdollisuus tehdä hieman erilainen datavisualisointi vaalituloksesta.

Päädyin visualisoimaan eroja äänestyskäyttäytymisessä kahdella tavalla. Ensinnäkin halusin vertailla kuntien välisiä eroja ja toisekseen puolueiden äänestämisen välisiä eroja.

Tuloksena syntyi ympyrägraafi. Graafin keskellä on vertailuun valittu puolue. Ulkokehillä näkyvät muut kunnat. Mitä kauempana kunta on keskustasta, sitä erilaisempaa äänestyskäyttäytyminen on ollut valittuun kuntaan verrattuna.

Mitä sitten ympyröiden koko tarkoittaa? Mitä suurempi pallo on, sitä enemmän puoluetta on äänestetty kunnassa. Voit vaihtaa vertailtavaa puoluetta klikkaamalla palkkigraafia.

Visualisointi antaa mahdollisuuden jokaisen löytää itse mielenkiintoisia yksityiskohtia datasta. Tässä kuitenkin joitakin omia havaintoja.

RKP:llä on suhteessa muihin suurin ylivoima joissakin kunnissa. Esimerkiksi Korsnäsissä RKP keräsi murskaavat 95% kaikista äänistä!

Kuntavaalit 2017 Rautjärvi

Vaikka keskusta sai kolmossijan kokonaisäänimäärässä, heillä on selvästi eniten edustajia Suomessa. Graafin perusteella Suomessa on paljon pienempiä paikkakuntia, joiden äänestysprofiili on hyvin samankaltainen – yhteistä näille kunnille on keskustan vahva asema.

Vihreät saivat selvän vaalivoiton näissä vaaleissa. Graafi paljastaa, että kannatuksen kohoaminen ei näy isona edustajapeittona ympäri Suomen, vaan vihreiden kannatus näyttäisi perustuvan isojen kaupunkien korkeaan kannatukseen.

Olisi kiinnostavaa kuulla teidänkin havaintoja vaalien tuloksesta. Lähettäkää niitä minulle Twitterissä.

Katso kuntavaali-visualisointi

Visualisointi toimii parhaiten desktopilla

Tämä oli toinen osa sivustoni Suomi 100-vuotta -infografiikka-sarjaa. Tämän visualisoinnin aiheena on politiikka. Ensimmäisessä osassa tutustuimme vaihtoehtokulttuureihin suomalaisten ufohavaintojen näkökulmasta.

 

Tilaa Infograafikon uutiskirje

Välitän uutiskirjeen tilaajille uusimmat täällä julkaistavat infografiikat. Lisäksi uutiskirjeen tilaajana saat uusimmat vinkkini, miten jokainen voi esittää tietoa paremmin ja visuaalisemmin. Vinkit perustuvat kokemuksiini infografiikan ja datavisualisoinnin asiantuntijana.


TAGS > , , ,